Бегликташ

Мистичният паметник Бегликташ е древен мегалитен комплекс, наречен още светилището на Ранули. Намира се на 7км от град Приморско, правейки го идеална дестинация за всеки наш турист! Комплексът се състои от няколко големи каменни структури, подредени в кръговидна форма, и се смята, че датира от 14 век пр.н.е., като функционира до 5 в.сл Хр като светилище, В това време Бегликташ има голямо религиозно и обредно значение за местното население.

Въпреки че не е напълно известно за какво е било използвано, много историци смятат, че землището е служило като място за обреди и религиозни практики, на което чрез камъните има построени слънчев часовник и календар. Легендата разказва, че Одисей е преминава през светилището за да се допита до прорицателите и да принесе дарове на боговете преди да се отправи на неговото митично пътешествие.

По време на посещението си ще видите централният монумент, който представлява огромна каменна структура, която прилича на подкова, под която може да легне човек (идеалното място за снимки:) )! Тази структура е насочена точно към изгрева на слънцето през лятното слънцестоене и се смята, че е имала астрономическа функция.

Паметникът е дом на множество други каменни структури, включително няколко по-малки структури във формата на тронове, голяма кръговидна структура и множество стоящи камъни.
Изключително интересен е грамадният камък разсечен на две. Поверието гласи, че единствено хора с чисто сърце могат да преминат през процепа – а вие ще успеете ли да го прекосите 🙂 ?
Някой от Камъните са декорирани с различни символи и релефи, включително геометрични модели, мотиви с животни и човешки фигури. Може да видите фигури , във формата на съзвездия,което подсказва научната теория, че мястото може да е било използвано като астрономическа обсерватория.
Учените смятат, че светилището е изпълнявала основна функция на храм, тъй като ясно се отличава изсеченият в скалата жертвеник, състоящ се от две вани със свързващи ги улеи, главният олтар (огромен камък стъпил върху три точки), както и каменният трон на който е седял владетеля или главният жрец и да, и вие може да седнете на него!

Въпреки своята историческа и културна значимост, паметникът Бегликташ не е широко известен извън България. Въпреки това през последните години има нарастващ интерес към мястото, и се правят усилия за запазването и насърчаването на културното му наследство.

Тези, които посетят дестинацията, могат да изследват комплекса пеша и да видят различните каменни структури отблизо. Има също така няколко пешеходни маршрути в района, които водят до два залива – Маслен Нос и Св. Параскева, за които ще ви разкажем в друг пост, как да стигнете и какво ще видите!

Заключително, паметникът Бегликташ е уникално и вълнуващо историческо място, което предлага поглед в богатото културно наследство на България. Определено заслужава да се посети по време на почивка ви, особено привечер, когато не е време за море! Местността предлага множество екопътеки, идеални за изследване през дъждовни дни, когато не може да събирате тен на плажа! И така, когато стягате багажа не забравяйте и чифт удобни маратонки, подходящи за разходка до Бегликташ!

Източник снимки: primorsko.bg